Se alla

Att göra val som är svåra och tänk om jag har fel

Torsdag 8 september 2022

Inlägg på Monica Lundins blogg:

 

Att välja är inte alltid enkelt. Mitt partis vägval har diskuterats och är än mer aktuellt nu när vi närmar oss valet. Retoriken hårdnar från andra partier, våra förslag har misstolkats och misskrediterats från den rödgröna sidan. Partier och politiker börjar bli desperata efter makten. Jag gör mitt bästa att inte delta i det. Jag lärde mig mycket från min första riksdagsvalrörelse 2014 och till det klimatet vill jag inte tillbaka.

Jag har personligen klurat en hel del på vårt vägval och var jag och partiet står. Jag har landat i landsmötets beslut och jag känner mig trygg med min, min partiledares och mina partikamraters ryggrad. Olle Wästberg, demokratikämpe i partiet har skrivit en bra artikel som jag instämmer i och han beskriver vår ideologiska ryggrad väl och att i en svår situation välja. Läs gärna hans artikel här som tydliggör våra ideologiska värderingar på ett bra sätt.

Någon kommer ha fel

Tidigt i år gick Björn Nattiko Lindeblad bort. Han hade många kloka tankar och har bl a skrivit boken ”Jag kan ha fel”. Jag har funderat en hel del på det perspektivet i många olika livssituationer, även politiska.

Det går inte att vara tvärsäker. Det kan faktiskt vara så att jag och partiet kommer ha fel i vårt synsätt om vårt vägval. Att det kommer visa sig att SD ändå kommer öka till följd av att de inte får sitta med i regeringen och trots att vi fokuserar på sakpolitik. Om det vet vi inget än. Men vi behöver ändå göra våra bedömningar här och nu av vad vi tror är mest realistiskt.

Men tänk om de rödgröna har fel? Låt säga att de rödgröna vinner valet. Vänstern kommer behöva inkluderas i regeringsunderlaget tillsammans med S, MP och C för att få majoritet. De partierna vill isolera SD ytterligare en mandatperiod. Vad händer då? Troligen ökar de ytterligare. När man då lägger den grunden så att de ökar – vad händer då vid valen 2026, 2032? Är det någon som överhuvudtaget har tänkt på vad de rödgrönas taktik leder till på längre sikt?

Därför är det ett svårt val men ändå någonstans enkelt. Vi säger nej till socialism och vi säger nej till nationalism. Vi står upp för vår politik och vår politiska ryggrad. Oavsett med vem vi diskuterar. Oavsett med vem vi röstar. Men det gör oss varken till socialister eller nationalister. Vi är fortfarande liberaler.

Kryssa mig gärna till riksdagen om du vill ha en liberal som kan tänka bredare och vågar se flera perspektiv i tillvaron. Du kan rösta på mig i hela landet. Ta då en blank valsedel från Liberalerna och skriv mitt namn så kommer den räknas.

Ha en fin torsdag!

/Monica